Anodiseren van aluminium

Anodiseren is een kunstmatig aangebrachte verdichte aluminium oxidelaag onder invloed van stroom in een natchemisch proces.

Een anodiseerlaag op aluminium is dus een oxidelaag, dit is zonder kleurproces een transparante laag. Hierdoor werkt de laag als een vergrootglas over het aluminium. Zitten er ongelijkmatigheden of bijvoorbeeld een vingerafdruk op het aluminium, grote kans dat na het anodiseren dit aan het licht komt. De anodiseerlaag is een keramische en glasachtige laag. Hard als schuurpapier door het aluminium oxide en het werkt als tevens als een beschermende laag. Wat de natuurlijke oxidelaag op het aluminium doet ter bescherming van corrosie doet de anodiseerlaag eveneens maar dan beter en met een mooier visueel uiterlijk.

Giatec is specialist als het gaat om oppervlaktebehandelingen zoals maatvast anodiseren, maatvast hard anodiseren, kleur anodiseren, chromateren, chemisch hoogglanzen, chemisch halfglanzen, passiveren en ‘tefloneren’ (PTFE coating). Ook voor mechanische voorbehandelingen zoals borstelen, slijpen, polijsten, trommelen, schuren en stralen en nabehandelingen zoals ultrasoon reinigen, cleanroom verpakken en lasergraveren is Giatec uw partner.

Stralen

Het stralen van metalen en metalen voorwerpen is het verwijderen van roest, wals, gloei en giethuid, oude verflagen en vuil door kleine harde delen straalmiddel tegen het te reinigen object te laten botsen.

Mede afhankelijk van het product en de vereiste hardheid van de uiteindelijke oppervlakte, wordt het handmatig en/of machinaal (metallisch) gestraald door gebruik te maken van ijzergrit.
Met perslucht worden gritkorrels tegen de te behandelen oppervlakte gespoten waarbij alle vervuiling verwijderd wordt en de oppervlakte ruw gemaakt wordt.

Na het stralen wordt het stof verwijderd en heeft de oppervlakte een perfecte hechting voor de eindlaag.

Poedercoating

Bij het poedercoaten brengen we positief geladen poeder aan op een negatief geladen product. Dit elektrostatische proces zorgt ervoor dat het poeder tijdelijk aan het product blijft plakken waarna het in een oven gesmolten (of uitgemoffeld) wordt. 

Het voordeel van poedercoaten is dat er bij dit lakproces geen oplosmiddelen vrijkomen omdat er geen chemische middelen nodig zijn om de lak aan het product te laten hechten. Verder kan de lak die in eerste instantie niet aan het product hecht hergebruikt worden.

Deze twee eigenschappen maken poedercoaten een erg milieuvriendelijk proces.

Natlakken

Natlakken is een proces waarbij vloeibare lak in een vloeibare vorm op een product wordt aangebracht door middel van een spuitinstallatie. Door het toepassen van een natlaksysteem kunnen er een of meerdere laklagen aangebracht worden ter bescherming van het materiaal.

Nadat de lak is aangebracht op het materiaal, dient de lak uitgehard te worden.
De bestanddelen die na het uitharden overblijven, vormen de corrosie werende laklaag van uw product. Het natlakproces wordt voornamelijk toegepast op metalen en kunststoffen. Natlakken bestaan uit oplosmiddel houdende- of watergedragen lakken.

Thermisch verzinken

Thermisch verzinken is een veelgebruikte methode van verzinken, bedoeld om staal of ijzer te beschermen tegen corrosie. Het verzinken zorgt voor een beschermende laag van zink, die het metaal tegen corrosie beschermt. Wordt deze laag doorbroken, dan treedt het zink op als offeranode, zodat het ijzer door het zink beschermd wordt.

Het succes van thermisch verzinken komt door enkele zeer opmerkelijke eigenschappen:

  • zink-ijzer legeringen
    Wat thermisch verzinken zo uniek maakt ten opzichte van andere beschermingsmethoden is dat het staal minutenlang in contact is met zink op een temperatuur boven 450°C. Gevolg is dat er een reeks zink-ijzer legeringen ontstaan aan het oppervlak van het stuk staal.
  • Optimale hechting
    Deze legeringen garanderen een optimale hechting en een uitstekende slijt- en schokbestendigheid.
  • Patina
    Bovenop de verzinkingslaag vormt zich na enkele maanden een 'patina', een haast ondoordringbaar en stabiel scherm tegen de corrosieve elementen van de omgeving.
  • Kathodische bescherming
    Een lokale beschadiging vormt geen 'zwakke plek' in de verzinkingslaag; de zogenaamde kathodische bescherming zorgt er voor dat het omringende zink de beschadigde plek permanent blijft beschermen tegen corrosie.
  • Milieuvriendelijk effect
    Enkele tientallen kilo's zink zijn genoeg om één ton staal voor gemiddeld meer dan 60 jaar tegen roest te beschermen zonder noemenswaardig onderhoud. Dit is belangrijk gelet op het groeiend besef om zuinig op te springen met grondstoffen en energie. Thermisch verzinken kan dus een milieuvriendelijke effect hebben. 

HOGE TEMPERATUUR VERZINKEN (CENTRIFUGAAL)

We kunnen uw materiaal ook op een veel hogere temperatuur centrifugaal verzinken dan gebruikelijk (namelijk op zo’n 560 °C). In dat geval krijgt het, behalve een relatief dun en glad laagje zink van circa 45 μm, ook nog eens uitzonderlijke eigenschappen: het wordt bijzonder hard en slijtvast, blijft in perfecte vorm (iets dat essentieel is voor bijvoorbeeld hoogwaardige bevestigingsproducten), behoeft minder nabehandeling en krijgt een mooie kwalitatieve uitstraling vanwege het matte, egale oppervlak. Dankzij dit procédé kunnen materialen bovendien met minimale laagdikteafwijkingen in serie worden vervaardigd (bij hoge temperatuur verzinken kan de dikte van de zinklaag namelijk veel nauwkeuriger worden ‘gemanipuleerd’). Het procédé is daarmee ideaal voor het verzinken van artikelen voorzien van een schroefdraad en andere voorwerpen die goed moeten kunnen blijven bewegen.

GOED OM TE WETEN

  • Maximale afmetingen van het te behandelen materiaal/voorwerp:
    • Product klein maximaal 350 mm
    • Product groot maximaal 1000 mm lang, bij een korfdiameter van 440 mm
  • Hoog temperatuur verzinken wordt ook wel deltaverzinken genoemd.
  • Wanneer een voorwerp of materiaal onder hoge temperatuur wordt verzinkt, vormt zich een fijn laagje zink heel precies rond het kleinste detail, zonder druppels of vervormingen. Hierdoor is het procédé bij uitstek geschikt voor de (zink)behandeling van bijvoorbeeld schroefdraad.

BEITSEN VAN RVS/INOX

Roestvast staal (rvs) kan gaan roesten wanneer het terechtkomt in een zuurstofarme omgeving, beschadigd is door bewerkingen zoals lassen, buigen en verspanen, of blootgesteld wordt aan bepaalde gassen en vloeistoffen. Om het roesten van rvs tegen te gaan, moet het worden ontdaan van alle mogelijke verontreinigingen. Dit kan op verschillende manieren. Wij doen het door het staal grondig te beitsen/chemisch te behandelen met behulp van een sproeisysteem (sproeibeitsen) of door het onder te dompelen in een bad. In beide gevallen wordt het staal behandeld met een mengsel van salpeterzuur (HNO3) en waterstoffluoride (HF). 

Het waterstoffluoride heeft een beitsende werking (waardoor lassen en eventuele gloeihuidresten worden verwijderd) en het salpeterzuur zorgt ervoor dat de chroomoxidehuid over het gehele oppervlak kan herstellen. Het oppervlak wordt hierdoor weer ‘passief’, en dus noemen we dit proces van reinigen en herstellen ook wel passiveren.

  • GOED OM TE WETEN
    • We kunnen het materiaal zodanig voor u behandelen dat er geen ‘vieze’ vingerafdrukken zichtbaar zijn wanneer mensen er met hun handen aan zitten.
    • Het materiaal wordt na een beitsbehandeling matter dan voorheen.
    • Roestvast staal kunnen we voor u beitsen als het voorwerp in zijn geheel van rvs is (een combinatie van rvs en ijzer kan niet worden gebeitst).

PTFE Coatings

PTFE coating wordt vaak anti-kleef coating genoemd, maar eigenlijk is dit niet helemaal de correcte term. Anti-kleef is enkel de meest kenmerkende en toegepaste eigenschap van de coating. Deze coating kent echter nog een breed scala aan voordelen.

PTFE coating is in de eerste plaats een graag geziene gast in de keuken. Het dient als een uitstekende anti-kleef (of beter gezegd: anti-aanbak) laag voor pannen of bakplaten. Trek dit door naar de industriële sector, en men spreekt al over de horeca, grote keukens en zelfs grote voedselproducenten. Maar ook tijdens elektrolytische processen als poedercoaten of bij het bouwen van machines, is de coating zeer praktisch: het kan namelijk een hoge gradatie hitte en chemische stoffen weerstaan.

Een PTFE coating is gezegend met de volgende eigenschappen:

  1. Niets blijft plakken door uitstekende anti-kleef eigenschappen
  2. Bestand tegen chemische stoffen
  3. Zorgt voor lage wrijvingsweerstand én hiermee soepelere doorstroming van goederen
  4. Sterk hittewerend: tot +-310 graden. Weerstaat daarnaast ook kou tot -200℃.
  5. Anti-corrosie

Chromateren

Wanneer u het uiterlijk van aluminium onderdelen wilt verfraaien, is chromateren een goede oplossing. Daarnaast zorgt chromateren ook voor een betere corrosiebescherming. De door chromateren gevormde laag biedt namelijk een redelijke corrosiewering, is stroom geleidend en is zeer geschikt als ondergrond voor laklagen. Hierdoor wordt het veelvuldig toegepast in verschillende industrieën.

WAAROM CHROMATEREN?

Het chromateren van aluminium wordt toegepast voor de volgende redenen:

  • Als hechtlaag of primer onder verflagen op profielen en plaatwerk.
  • Als elektrisch geleidende laag op wapensystemen.
  • Als anti-corrosielaag op scheepsonderdelen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden of samen met ons aan de slag gaan? Neem contact met ons op.